tisdag 5 februari 2013

Mer kostnadsfri dagistid eller mindre barngrupper?

Socialdemokraterna, med Magdelana Andersson i spetsen, vill att alla barn från och med två års ålder ska erbjudas kostnadsfri förskola 15tim/vecka (så kallad allmän förskola, gäller idag från det barnet fyller tre år). Det innebär att föräldrar till barn 2-5år som går heltid på förskola kommer betala 840kr/månad. Resterande dryga 12 000kr som en plats kostar står skattekollektivet för, dvs familjen betalar 6,4% av den faktiska kostnaden. Det är en rejäl subvention det.

När maxtaxan införde av Göran Perssons regering år 2002 sänktes självfinansieringsgraden av barnomsorgen rejält för hushållen med hög inkomst, ändå betalades då dryga 20% av kostnaden av  föräldrarna, nu är vi alltså nere på dryga 6%. Samtidigt uttrycker många föräldrar att de känner missnöje med förskolan, att de vill att barngrupperna ska vara mindra. När Kristdemokratena i Solna skickade ut en enkät till 1200 hushåll med barn 1-3år och frågade om de kunde tänka sig att betala en högre barnomsorgsavgift svarade de så här:



Jag skulle vara beredd att betala en högre barnomsorgsavgift om:






De svaren tycker jag tyder på att föräldrar förstår att mindre barngrupper kostar, och att de är beredda att betala för det. Att då föreslår mer gratis förskola tror jag är feltänkt, det är inte vad familjerna efterfrågar och det gynnar inte heller barnen.

Vad värre är, det ligger i farans riktning att socialdemokraternas lanseringen av kostnadsfri förskola för allt yngre barn på sikt kommer leda till förslag om obligatorisk förskola. Då har Alva Myrdal verkligen segrat, barnen kommer då inte längre höra hemma i familjerna utan är statens. Är det verkligen en utveckling vi önskar? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar