torsdag 14 februari 2013

Byråkrati gör det inte bättre för de äldre

Ansvaret för att tillhandahålla äldreomsorg till landets invånare ligger på kommunerna, och det är till största del socialtjänstlagen som styr den. I socialtjänstlagen slås fast att de äldre har rätt till "skälig levnadsnivå". Utifrån det ska en biståndsbedömare i kommunen avgöra vilka solidariskt finansierade insatser som den enskilde behöver för att uppnå skälig levnadsnivå. I de fall en äldre person bedöms ha så stora behov av hjälp och stöd att de inte bedöms kunna uppnå skälig levnadsnivå i den ordinarie bostaden fattas beslut om att den äldre ska få lägenhet i ett vård- och omsorgsboende. Boendet har sedan skyldighet att tillgodose den äldres behov. 

Nu har socialstyrelsen utfärdat nya riktlinjer som ska börja gälla from den 1 januari 2014 som säger att den äldre inte bara ska få beslut om plats på boende utan att det noga ska slås fast vilka insatser som den äldre är ska få på boendet efter inflytt. Nya bedömningar ska göras allt eftersom den äldres behov förändras. Det ska också följas upp att den äldre fått det som det beslutats om.

Tanken är förstås god, att detta nya förfarande på något sätt bättre ska säkerställa att den äldre får sina behov tillgodosedda. Men jag menar att det är ett totalt feltänk. Boenden HAR redan krav på sig att tillgodose den äldres behov. Det sker i dialog med den äldre, och behoven kan förändras över tid, såväl temporärt som permanent. Det viktiga måste vara att ställa krav på att detta verkligen sker, och att det sker i dialog med den äldre så att denne får inflytande över vad, hur och när saker utförs.

I dagens nummer av Dagens Samhälle redogörs det för en undersökning där de ringt runt till samtliga kommuner för att höra hur de tänkt agera för att möta socialstyrelsens nya riktlinjer. Av de svarande anger 52% att de planerar att anställa fler biståndsbedömare. Det betyder alltså att kommunerna tillskjuter mer pengar till äldreomsorgen - som går till administrativ personal på kommunkontoret! Det tycker jag är en helt galen prioritering. Ingen äldre i Sverige kommer få det bättre för att det blir fler byråkrater, det vågar jag lova. Så kära Socialstyrelsen, tänk om!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar