torsdag 3 februari 2011

God äldrevård - en hjärtefråga




Idag har jag fått ny dator på jobbet, roligt! Den är liten, snabb o bärbar - måste bara köpa en ärtig väska till den så är den perfekt sen.



Nog är det märkligt ibland, hur man som politiker tror att de beslut man fattar resulterar i faktiska skillnader i verksamheten - och sedan inser att de faktiskt inte alltid gör det?



I Solna har vi senaste åren haft stora kvalitetsutvecklingsprojekt när det gäller maten på våra äldreboenden (som resulterat i en omfattande mat- och måltidspolicy), och socialt innehåll i vardagen och tydliga kvalitetskontrakt. Och så får man svar från brukarundersökningen och öppna jämförelser och den visar tämligen dåliga resultat, och sämst just vad gäller mat och möjlighet till sociala aktiviteter?!



Var är glappet? Hur kommer det sig att vi fattar beslut, tror att de implementeras, får besked att så har skett - men så har det ändå inte resulterat i några förändringar ute i verksamheterna? DET är jag mycket angelägen att få veta! Om våra beslut inte går att verkställa ute "på golvet" - ja då vill jag åtminstone veta det, inte leva i falsk förvissning. Därför håller vi nu på och utreder det i Solna, med hjälp av konsultföretaget Health Navigator. De var på besök hos mig idag, mycket trevliga och duktiga killar. Även om den ene, enl visitkortet senior analytiker, såg ut att vara nyss fyllda 16. (Matriarkal härskarteknik...?).



På tisdag ordnar de workshop med samtliga ledningar ute på verksamheterna samt förvaltningsledningen - med syfte att hitta samsyn och få alla att leva med samma verklighetsbild. Sedan startar förbättringsprojekt där vi i kommunen måste arbeta med att mäta rätt saker och bli tydligare kravställare.



Min målsättning är att vi i nästa öppna jämförelser ska vara bland de fem bästa i Stockholms län. Det ska gå. För god äldrevård är verkligen en hjärtefråga!





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar