onsdag 13 juni 2012

Solnas vård- och omsorgsboende Skoga får inriktningsprofil

Valfriheten måste handla om mer än driftsformer


Valfriheten i äldreomsorgen har ökat under senaste åren, ffa efter införandet av valfrihetsreformen LOV. Men det offentliga är fortfarande den vanligaste utföraren, 83% av äldreomsorgen bedrivs av kommunerna, 17% av privata aktörer.

Undersökning efter undersökning visar att medborgarna verkligen vill kunna välja vem de ska släppa in i sitt hem eller vilket äldreboende de vill flytta till. Senast gjorde Demoskop en undersökning där de frågade om man anser det rätt att man får välja var man ska bo när man har behov av äldreomsorg - 92% svarade ja!

Men valfriheten handlar allt som oftast mest om vad det står ovanför dörren, Carema, Attendo, XX stad osv. Ska de individuella behoven och önskemålen kunna mötas bättre måste valfrihet också börja handla mer om vad som erbjuds i boendet. Det kan vara olika kulturella profiler, språk, vårdprofiler, intresseprofiler - ja vad människor efterfrågar helt enkelt.

I Solna har vi upphandlat driften på våra boenden med krav på intresseprofilering. Vi har idag sex boenden med olika profiler. De som gör ett aktivt val när de ska flytta in, väljer oftast utifrån geografiskt läge, men det också ett antal personer årligen som väljer ytterst aktivt utifrån profil. Som den 98-åriga damen som jag mötte på Amestisten, boendet med litteraturprofil. Hon hade kämpat emot inflytt in i det längsta, hon ville bo kvar hemma. Men när hon fick veta att det fanns litteratur profil flyttade hon in och nu både deltar hon i, och anordnar själv, intressanta bokcirklar som berikar både henne, de medboende och personalen!

I förra veckan hade vi omvårdnadsnämnd i Solna och då beslutades att även vårt kommunalt drivna boende ska få en profil. Den arbetats fram tillsammans med personalen, de boende och de lokala pensionärsföreningarna. Skoga vård- och omsorgsboende kommer nu ha profilen Natur, Trädgård och Utevistelse! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar